Rolando Toro

rolando

Biodanza sensibiliseert en versterkt het verlangen om te leven, te leven met tederheid en plezier, met creativiteit en transcendentie. Biodanza kan enkel door de ervaring, door het doen begrepen worden.

Het is de perfectie van het leven als grootheid, schoonheid, als zinnelijke harmonie ervaren. Het leven werkelijk te doordringen en het gevoel hebben van levend te zijn. Biodanza is een methode voor menselijke integratie, organische vernieuwing, affectieve heropvoeding en het leren van de oorspronkelijke functies van het leven.

Rolando Toro Araneda is de grondlegger van Biodanza dat nu wordt gepraktiseerd door heel Europa, Zuid Amerika, Zuid Afrika, Noord-Amerika, Australië en Japan. Hij is recentelijk genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede, voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen veertig jaar.

Rolando Mario Toro Araneda werd geboren in Conception, Chili, op 19 april 1924 gestorven op 16 februari 2010.

Hij kwalificeerde zich als een leraar op een basisschool “Jose Abelardo Nunez”, in Santiago in 1943. Hij gaf tussen 1944 en 1957 les in Valparaiso, Talcahuano, Pocuro en Santiago (Chili).

In 1964 studeerde hij af aan de School van Psychologie en het Pedagogisch Instituut van de Universiteit van Chili.

Hij verkreeg het voorzitterschap van Kunst en Expressieve Psychologie aan het Instituut voor Esthetiek, verbonden aan de Katholieke Universiteit van Chili, hij werkte als universitair docent aan het Medisch Antropologisch Centrum, afdeling Geneeskunde aan de Universiteit van Chili.

Hij verrichte onderzoek op het gebied van het onbewuste en de verschillende staten van bewustzijn. Hij werd benoemd tot hoogleraar en kreeg een eredoctoraat aan de  Amerikaanse Open Universiteit van Buenos Aires, Argentinië.

Tussen 1968 en 1973 begon hij te experimenteren met Biodanza (destijds genaamd Psicodanza). Hij paste dit systeem toe in het psychiatrisch ziekenhuis van Santiago en in het Instituut voor Esthetiek aan de Katholieke Universiteit van Chili.

Later woonde hij in Chili, Argentinië, Brazilië en Italië.

Rolando Toro was ook dichter en schilder. Hij publiceerde vele gedichtenbundels en psychotherapeutische boeken. Hij realiseerde ook tentoonstellingen van zijn schilderijen in Brazilië en Italië.

Volgens Rolando Toro, is poëzie zijn meest intieme beroep.

Zijn motivatie om Biodanza te creëren:

Rolando schrijft dit over het oorspronkelijk ontstaan van biodanza;

“Biodanza is onopvallend verschenen in mijn leven. Het heeft langzaam kracht vergaard, en de interesse van mensen gewekt, het veroorzaakte verrassende veranderingen in sommige deelnemers, en bovenal creëerde het een gevoel van goddelijkheid en hoop in leven”.

“Biodanza verscheen in mijn persoonlijke ervaring en al gauw ontdekte ik dat deze structuur geplaatst kon worden onder de levenswetenschappen en nog de meeste raakvlakken had met biologie”.

“Ik geloof dat er zich vele krachten in mij manifesteerden, welke mij uiteindelijk in staat stelden een creatie te formeren van Kunst, Wetenschap en Liefde”.

“Ik werd paradoxaal door elkaar geschud, ervaringen die soms fantastisch en soms verschrikkelijk waren.”

“De tweede wereldoorlog liet ons zien dat de mensheid onbegrijpelijke niveaus van verdorvenheid kon bereiken. Gebeurtenissen zoals de Holocaust, miljoenen mensen onder een fascistisch bewind en de atoombom op Hiroshima en Nagasaki lieten ons zien hoe ver het menselijk ras kon zinken. De crises van de westerse wezens als zinde “ziek van de beschaving.”

“Aan de andere kant, heb ik ervaringen geleefd gevuld met extase, in een mysterieuze en een wonderbaarlijke wereld. Ik heb kinderen. Ik heb contact gemaakt met de eerste ecologische groepen.”

“In het aangezicht van de afgrond, gecreeerd door menselijke contradicties, voelde ik het verlangen om het paradijs te veroveren, een gedeeld paradijs. Ik kon me geen solitaire revolutie voorstellen. Ik wilde de bron van de originele liefde vinden.”

“Al eeuwen spreekt met over, “liefde voor onze naasten” als pure waarheid van het christendom. De manifestatie van menselijk gedrag, niettemin, is steeds moeilijker, meer gedissocieerd en gewelddadiger.

“Muziek is de universele taal, het enige wat iedereen kan begrijpen in deze Babylonische wereld.”

“Dans is de ideale vorm en is in staat lichaam en ziel te integreren. De expressie in de dans geeft alle deelnemers een gevoel van geluk, tederheid en kracht.”

“Ik wilde dit ook communiceren naar een groter aantal mensen. Van beide ervaringen en sensaties, ontstond mijn verlangen kleine groepen van mensen te vormen om te dansen, zingen en elkaar te ontmoeten in de muziek.”

“Zo werd Biodanza een weg om te groeien, te delen, het heilige wonder van leven, tezamen met anderen.”